Incluzio Enschede > Voorjaarseditie Sociaal Tuinieren Festival weer succesvol

Voorjaarseditie Sociaal Tuinieren Festival weer succesvol

In aanloop naar het weekend van de landelijke vrijwilligersactie NLDoet heeft er in de Geraniumstraat een Sociaal Tuinieren Festival plaatsgevonden. Samen met ruim 30 vrijwilligers hebben straatbewoners hier gedurende drie dagen 9 tuinen onder handen genomen. Vier andere tuinen zijn opgefleurd met bloembakken. De tuinen waren volledig betegeld of verwaarloosd omdat bewoners zelf geen tuinonderhoud kunnen doen door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom.

Nu deze tuinen onderhoudsvriendelijk groen zijn gemaakt, wordt het voor bewoners makkelijker om hun tuin te onderhouden.

Naast de verduurzaming van tuinen zorgt dit festival ook voor burencontact en gezelligheid. Zo is het feest afgetrapt met een barbecue en springkussen en is er elke dag samen geluncht. Ook wordt geïnventariseerd of er buren zijn die samen een tuinclub willen vormen.

Een jaarlijks initiatief

Sociaal Tuinieren is een initiatief van Stichting Present, in samenwerking met Incluzio Enschede en de tuinafdeling van Stichting Surplus. De eerste editie was in 2021 en sindsdien zijn er 22 tuinen duurzaam vergroend.

De vrijwilligers komen vanuit Present Incluzio Enschede kijkt wie er in aanmerking komen voor een tuin make-over en welke bewoners mee kunnen helpen. De tuinexpertise en -ontwerp komt vanuit Stichting Surplus.