Mantelzorg

Als je langdurig en vaak zorgt voor een ziek of beperkte naaste, ben je een mantelzorger. Dat kan om een gezinslid gaan, bijvoorbeeld een zieke ouder of een broer of zus met een beperking, maar ook een hulpbehoevende buur, vriend of vriendin. Goed zorgen voor iemand anders is mooi en heel waardevol. Maar dat kun je alleen doen als het ook goed gaat met jouzelf. Blijf daarom goed voor jezelf zorgen. Het is namelijk niet niks om mantelzorger te zijn. Met anderen hierover praten en samen ervaringen delen is erg belangrijk.

Wij Mantelzorgers Enschede

Wij Mantelzorgers Enschede is een groep mensen die allemaal mantelzorger zijn in Enschede. Door hier in contact te zijn met elkaar, leer je van elkaar en kunnen we elkaar helpen om in balans te blijven. Ook zijn er geregeld themamiddagen waar je aan mee kunt doen. Lijkt dit je wel wat? Meld je aan door een e-mail te sturen naar mantelzorgcommunity@enschede.nl.

Waar kun je terecht?

Er is al heel veel voor mantelzorgers. Zo kun je eens een kijkje nemen bij deze organisaties voor extra ondersteuning:

  • M-Pact heeft zorgvrijwilligers die met jouw naaste iets kunnen ondernemen. Ook kun je hier in contact komen met een maatje.
  • Leendert Vriel kan ondersteunen bij palliatieve en terminale zorg. Zij ondersteunen mensen in hun laatste levensfase en bieden ook ondersteuning aan mantelzorgers. Kijk voor meer informatie op www.leendertvriel.nl.
  • Elke maandagavond is er een inloopspreekuur voor familie en naasten van mensen met psychische problemen: www.mediant.nl.
  • Mantelzorg Nederland is de landelijke vereniging voor mantelzorgers: www.mantelzorg.nl.

Jouw vraag of verhaal kwijt?

Je kunt altijd terecht bij de Wijkteams van de gemeente. Via hen kun je ook een gratis training volgen die je helpt om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Meer informatie?

Kijk voor nog meer tips en informatie op www.enschede.nl/mantelzorg. Of loop binnen bij een van de Wijkwijzers in de stad. Hier zijn wij ook aanwezig om je verder op weg te helpen.